Een plaats waar echte ontmoeting mogelijk is, is een gemeenschap waar we aandacht hebben voor elkaar. De Fransen spreken van “attention” – aandacht hebben voor, wat komt van “attendre” – wachten. Wachten is elkaar tijd geven, ruimte geven, luisteren om jou te begrijpen i.p.v. luisteren om te reageren. Wat we oh, toch zo vaak doen. Maar als we ruimte geven en respect tonen voor wie de ander echt is krijgen we verbinding en kunnen we in relatie gaan met elkaar.
En die echte verbinding hebben wij gevoeld tijdens de studiereis naar Finland. In de eerste plaats samen met onze reisgenoten. Het was een warme ervaring dit te mogen meemaken. Een pluim voor het Cure Care Netwerk waar wij deel vanuit maken.
Maar deze verbinding hebben we ook gezien bij ons bezoek aan Kotisama.
Een woordje meer hierover – even ons bezoek opfrissen.
Nooit te oud om te leren, te groeien, te genieten. Gezond ouder worden begint met een levenshouding, waarin wijsheid, beweging en balans samenkomen als de drie pijlers van een vervuld leven.
In Helsinki is Kotisama een term die diepgeworteld is in de Finse cultuur en identiteit. Het betekent “thuisland” of “vaderland”.
Voor veel inwoners van Helsinki staat Kotisama voor een gevoel van verbondenheid, trots en een band met hun Finse wortels. Het omvat niet alleen het fysieke landschap van Finland, maar ook de rijke geschiedenis, taal, gebruiken en waarden.
De ingredienten van The Active Seniors Associaton. Een bewust keuze voor de naam “Katisama”.
Bovendien hebben veel inwoners van Helsinki een sterke band met de natuur, wat een centraal aspect is van de Finse cultuur. Veel mensen in Helsinki genieten van tijd buitenshuis, of het nu gaat om wandelen in een van de vele parken van de stad, zwemmen in de Baltische Zee of gewoon genieten van de rust van het Finse platteland.
Kotisatama” is een Fins woord dat letterlijk vertaald kan worden als “thuishaven”. Het kan figuurlijk gebruikt worden om te verwijzen naar een plek of situatie waar iemand zich thuis voelt of waar iemand graag terugkeert. In een meer letterlijke zin verwijst “kotisatama” naar een haven waar schepen aanmeren, wat het idee van een veilige en vertrouwde plek versterkt. In het algemeen draagt het woord een gevoel van geborgenheid en rust met zich mee.
Aktiiviset Seniorit is een Fins initiatief dat zich richt op het bevorderen van actief ouder worden en het stimuleren van sociale interactie onder senioren. In Helsinki, net als in andere delen van Finland, spelen organisaties zoals Aktiiviset Seniorit een belangrijke rol in het bieden van mogelijkheden voor ouderen om deel te nemen aan verschillende activiteiten, zoals sport, cultuur, educatie en vrijwilligerswerk.
Aktiiviset Seniorit in Helsinki organiseert vaak verschillende evenementen, excursies, lezingen en workshops gericht op senioren. Deze activiteiten zijn bedoeld om de sociale betrokkenheid te vergroten, nieuwe vaardigheden te leren en de gezondheid en het welzijn van ouderen te bevorderen. Het doel is om ouderen actief en betrokken te houden bij de gemeenschap, wat op zijn beurt bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven voor senioren in Helsinki.
De activiteiten van Aktiiviset Seniorit zijn meestal open voor alle senioren, ongeacht achtergrond of ervaring, en kunnen een waardevolle manier zijn voor ouderen om nieuwe vriendschappen te sluiten, hun interesses te verkennen en betrokken te blijven bij het leven in de stad.
Het proces van veroudering is natuurlijk en onvermijdelijk, maar er zijn verschillende strategieën die mensen kunnen volgen om gezond ouder te worden en de effecten van veroudering te verminderen, allen aanwezig in de door ons bezochte gemengde woongemeenschap voor senioren.
- Gezonde voeding: een uitgebalanceerd dieet rijk aan fruit, groenten, volle granen, gezonde vetten en magere eiwitten kan helpen om de gezondheid te behouden en het risico op leeftijdsgerelateerde ziekten te verminderen.
- Regelmatige lichaamsbeweging: fysieke activiteit is essentieel voor het behouden van spierkracht, flexibiliteit en evenwicht, en kan ook de algehele gezondheid verbeteren en het risico op chronische aandoeningen zoals hartziekten en diabetes verminderen.
- Voldoende slaap: een goede nachtrust is belangrijk voor het herstel van het lichaam en het bevorderen van cognitieve functies. Volwassenen wordt over het algemeen aanbevolen om 7-9 uur slaap per nacht te krijgen.
- Stressmanagement: langdurige stress kan schadelijk zijn voor de gezondheid en het verouderingsproces versnellen. Het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en yoga kan helpen stress te verminderen.
- Sociale betrokkenheid: het onderhouden van sterke sociale banden en het deelnemen aan sociale activiteiten kan een positieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid en het welzijn naarmate mensen ouder worden.
- Geestelijke uitdagingen: het stimuleren van de geest door middel van mentale oefeningen zoals puzzels, lezen, leren van nieuwe vaardigheden of het volgen van educatieve cursussen kan cognitieve achteruitgang helpen vertragen.
- Preventieve gezondheidszorg: regelmatige gezondheidscontroles en screenings kunnen vroegtijdig tekenen van ziekte of aandoeningen identificeren, waardoor vroegtijdige interventie mogelijk is.
- Sociale controle om snel te decteren als iemand het moeilijk heeft en hulp nodig heeft.
Een volgens ons geslaagd project van “verbinding” – “ontmoeting” – verhoogde kans om gezond ouder te worden. Sterk ingezet op preventie!
Laat ons samen met senioren nadenken over mogelijke alternatieve woonvormen voor senioren die inzetten op “gezond ouder worden”. Wie wil mee in debat gaan?
Maar tevens ook een geslaagde verbindende studiereis.
Vanwege de zorgGroep Antwerpen
Rudi Veekhoven