In drie fases naar sterkere woonzorgcentra

“Door onze werkgeversgroepering kunnen we veel makkelijker expertise in huis halen.”

Zorgvoorzieningen staan voor grote uitdagingen. Uitdagingen die verder gaan dan louter zorg. De boekhouding, de HR-dienst, een ventilatieplan opmaken… Het is voor alleenstaande organisaties bijna onhaalbaar om alle kennis in huis te halen. Enter de werkgeversgroepering. Sinds december 2024 bundelen vier – bij het ter perse gaan zullen het er al vijf zijn – woonzorgcentra de krachten om expertise te verwerven die voor iedere voorziening afzonderlijk onmogelijk zou zijn. Initiatiefnemer Rudi Veekhoven licht de voordelen toe.

“Misschien is niet iedereen het met mij eens, maar het model van stand alone woonzorgcentrum is voorbijgestreefd,” steekt Rudi Veekhoven, gedelegeerd bestuurder van WZC Zilverlinde in Olen, van wal. “In Antwerpen bundelen acht woonzorgcentra al enige tijd de krachten in de ZorgGroep Antwerpen. Dat is een samenwerkingsvehikel, en eigenlijk een alternatief voor een formele fusie. Want een fusie, daar stond geen enkel woonzorgcentrum voor te springen. Ieder wou zijn autonomie en identiteit bewaren. Door een kostendelende vzw op te richten konden we evenwel al onze knowhow samenleggen en delen. Slechts één iets konden we niet delen: personeel.”

“Het model van stand alone woonzorgcentrum is voorbijgestreefd.”

Pakje onder de kerstboom

Veekhoven ging samen met zijn collega’s van Sint-Jozef Berchem, Nottebohm en De Dennen op zoek naar een oplossing zodat zij voortaan wel personeel kunnen aanwerven dat in meerdere voorzieningen aan de slag kan. Tenslotte worden zij allemaal geconfronteerd met regels waar in een woonzorgcentrum maar heel weinig mensen kaas van hebben gegeten. Denk maar aan de installatie van laadpalen en zonnepanelen, ventilatieplannen… “Een ingenieur aanwerven is voor geen van ons afzonderlijk haalbaar. Er is ook gewoon niet genoeg werk voor die persoon in één voorziening. Maar als we die persoon kunnen inzetten in meerdere voorzieningen, dan wordt het voor ons wel mogelijk om zo een profiel aan te werven en broodnodige kennis in huis te halen. Onze zoektocht om dat in de praktijk mogelijk te maken, was pionierswerk. Ontelbare telefoontjes naar de overheid volgden, maar onze vragen waren ook voor hen allemaal nieuw. Het mag gezegd dat we door Lore Geukens van Zorgnet-Icuro op juridisch vlak erg goed zijn bijgestaan,” aldus Veekhoven. Uiteindelijk lag de oprichtingsakte van werkgeversgroepering ExTaCare bij wijze van kerstcadeautje onder de kerstboom van de bevoegde minister.

Rudi Veekhoven

Niet veel later deed ExTaCare een eerste aanwerving: een ingenieur-technieker was het eerste profiel dat ze binnenhaalden. Kort daarna kwam een deskundige digitale zorgtechnologieën de rangen versterken: “Een persoon die alle nieuwigheden kan opvolgen rond intelligente belsystemen, sensoren en dergelijke is echt wel een aanwinst in een wereld die steeds innovatiever wordt. De aanwervingen die we nu doen, zijn gericht op het vergroten van onze knowhow: we halen expertise binnen. Dit beschouwen we als fase 1. In een volgende fase kunnen we binnen de werkgeversgroepering de secundaire processen zoals boekhouding, maar ook personeel een plaats geven. Nu zien we nog te vaak dat iedere voorziening een eigen boekhouder heeft die voor 80% met boekhoudkundige zaken bezig is, maar voor de overige 20% moet ‘bijklussen’ als onthaalmedewerker. Dat zij zich daarmee moeten bezighouden is helemaal niet logisch en ook gewoon niet productief. Door een volwaardige accountancy-cel op te zetten die enkel met zijn kernopdracht bezig is, boeken we efficiëntiewinsten. In een laatste fase kunnen we dan ook een mobiele zorgequipe uitbouwen. Mensen die vandaag als projectverpleegkundigen werken hebben de mond vol over variatie, flexibiliteit… Door zorgmedewerkers te kunnen laten werken in verschillende voorzieningen komen we exact daaraan tegemoet. Ieder woonzorgcentrum wordt weleens geconfronteerd met een ziektegolf. Wanneer we een flexibel inzetbare pool aan verpleegkundigen achter de hand hebben, kunnen we ook op dat vlak heel wat stress wegnemen.”

De juiste personen op de juiste plaats

De werkgeversgroepering is nog een heel jong concept. Veekhoven haalde alle vele troeven aan, maar heeft hij ook al met nadelen te maken gehad? “Eigenlijk niet, al zitten we natuurlijk nog in een opstartfase. De eerste aanwervingen lopen en dat trekt wel de aandacht van andere woonzorgcentra. Een kleine twee maand na de oprichting van ExTaCare mochten we met Bremdael al een nieuw lid in onze werkgeversgroepering verwelkomen. We zijn nu dus al met 20% gegroeid (lacht). Ook onrechtstreeks is er een effect: de ZorgGroep Antwerpen trok door de opstart van ExTaCare ook twee nieuwe woonzorgcentra aan. Daar gaan we dus van 8 naar 10 leden. Belangrijk daarbij is: we dwingen niemand om in iets te stappen waarvan ze niet overtuigd zijn. We informeren en sensibiliseren.”

“Uiteindelijk draait dit hele verhaal rond zorgkwaliteit: we willen zoveel mogelijk personen in dienst die klaarstaan voor onze bewoners en we willen de juiste personen op de juiste plaats”

“Van collega’s uit andere regio’s kreeg ik nog geen rechtstreekse vragen. Ik vermoed dat zij momenteel de kat uit de boom kijken. Al wil ik gerust onze ervaringen met hen delen. Als pionier bots je als eerste tegen een aantal hindernissen: verzekeringsmaatschappijen die niet goed weten hoe ze ons moeten inschalen, je moet het vertrouwen winnen van leasingmaatschappijen… Maar als je kijkt naar wat we momenteel verwezenlijken, dan is het die moeite waard. Uiteindelijk draait dit hele verhaal rond zorgkwaliteit: we willen zoveel mogelijk personen in dienst die klaarstaan voor onze bewoners en we willen de juiste personen op de juiste plaats. Zo dragen we ook bij aan de kwaliteit van arbeid. Dankzij de oprichting van de werkgeversgroepering maken we dat waar.”

De 7 voordelen van een werkgeversgroepering

  1. Flexibele personeelsinzet

Werknemers kunnen flexibel worden ingezet bij meerdere voorzieningen binnen de groepering, afhankelijk van de werkdruk of seizoensgebonden activiteiten. Hiermee kan je op het juiste moment op de juiste plaats de gepaste expertise inschakelen.

  1. Kostenbesparing

De loonkosten en andere personeelskosten worden gedeeld tussen de leden van de groepering. Administratieve lasten zoals loonadministratie, personeelsbeheer en sociaal-juridische verplichtingen kunnen gezamenlijk worden gedragen.

  1. Risicospreiding

Minder risico op overbezetting of onderbezetting van bepaalde functies of expertise binnen een voorziening.

  1. Behouden van goede werkkrachten

Goede werkkrachten met uitzonderlijke competenties blijven de nodige uitdaging vinden. Bovendien hebben werknemers meer werkzekerheid en een gevarieerd takenpakket dat beter aansluit bij hun behoeftes en mogelijkheden.

  1. Samenwerking en kennisdeling

Voorzieningen kunnen kennis en ervaring op het gebied van personeelsbeleid en organisatie eenvoudig delen, wat leidt tot innovatieve oplossingen en efficiëntere werkprocessen.

  1. Sterkere onderhandelingspositie

Opleidingen, arbeidsmiddelen of diensten samen inkopen kan kostenvoordelen opleveren. Als collectief staan voorzieningen sterker in onderhandelingen met externe partijen, zoals sociale partners of overheidsinstanties.

  1. Duurzaam personeelsbeleid

Werkgeversgroeperingen dragen vaak bij aan een duurzamer personeelsbeleid, omdat ze de continuïteit van werkgelegenheid verzekeren en de ontwikkeling van werknemers stimuleren.

TEKST: JENS DE WULF – BEELD: TINNE VANWEZEL

BRON: ZORGWIJZER 120, MAART 2025, P. 42

Gerelateerde artikels

Vertrouwenspersonen zGa

Deze maand kreeg de zorgGroep antwerpen er zes vertrouwenspersonen bij. Ann, Chloë, Bart, Inne, Sven en Jessy slaagden met onderscheiding in de opleiding. Proficiat!

Good Practice WZC Witte Meren

In een samenleving die steeds meer waarde hecht aan inclusie en duurzaamheid, zijn er mooie initiatieven die tonen hoe samenwerking tussen verschillende sectoren kan leiden tot positieve veranderingen.

Op bezoek bij “The Active Seniors Association” in Helsinki

Studiereis ZorgGroep Antwerpen naar Helsinki en Estland: op bezoek bij "The Active Seniors Association" in Helsinki.

Raad van Kinderen

De Dennen kreeg bezoek van de Raad van Kinderen. Zij hebben zo hun ideeën over hoe zij het in de toekomst zouden willen aanpakken. Het werd een warme dag vol met open en eerlijke inzichten die in beeld werden gebracht.

Leidraad ventilatieplan

Wat moet er in een ventilatieplan staan? Hoe maak je een ventilatieplan op? Deze leidraad helpt om een ventilatieplan op maat vorm te geven. WZC Nottebohm ging al aan de slag met de leidraad voor een ventilatieplan.

Opening dwaaltuin

Dinsdag 23 mei was een feestelijke dag, het was namelijk de officiële opening van een nieuwe parel van een tuin! Geen gewone tuin, maar een DWAALtuin!