Good Practice WZC Witte Meren

In een samenleving die steeds meer waarde hecht aan inclusie en duurzaamheid, zijn er mooie initiatieven die tonen hoe samenwerking tussen verschillende sectoren kan leiden tot positieve veranderingen. Een inspirerend voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen maatwerkbedrijf De Sprong en ons woonzorgcentrum.

In een baanbrekende samenwerking bundelden maatwerkbedrijf De Sprong en woonzorgcentrum Witte Meren hun krachten met als doel duurzame tewerkstelling van maatwerkers te creëren. Dit deden ze door hen te laten groeien in een job waar ze een meerwaarde betekenen voor het woonzorgcentrum en zijn bewoners. Ze kregen de kans om in een veilige omgeving ervaring op te doen en om ondersteuning te bieden aan de medewerkers van het woonzorgcentrum.

Voor woonzorgcentra vormt het vinden van gekwalificeerde medewerkers een voortdurende uitdaging, waardoor de werkdruk onder de bestaande medewerkers toeneemt. Tegelijkertijd staan er mensen aan de zijlijn, moeilijk in staat om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt. De sociale economie werkt dagelijks aan het verkleinen van deze kloof.

De Sprong heeft al aanzienlijke expertise opgebouwd door medewerkers, bekend als Gezondmakers, tewerk te stellen bij verschillende woonzorgcentra en een ziekenhuis. Zij helpen de zorgmedewerkers met allerhande taken waarvoor geen specifieke kwalificaties nodig zijn, zoals het rondbrengen van maaltijden, het opmaken van bedden, water op de kamers voorzien en het maken van een wandeling met bewoners.

WZC Witte Meren werd in 2022 uitgeroepen tot ambassadeur Inclusief Ondernemen. Hun visie en missie sluiten dan ook naadloos aan op de werking van De Sprong. Dankzij de financiële ondersteuning van de provincie Antwerpen konden beide organisaties ‘Gezondmakers’ aan de slag laten gaan in het woonzorgcentrum en dit voor een periode van 2 jaar. Nadien werd deze fijne samenwerking verdergezet.

Dit innovatieve project biedt niet alleen maatwerkers een kans in de zorgsector, maar ondersteunt ook de medewerkers van WZC Witte Meren bij de uitvoering van hun taken. De vrijgekomen ruimte zorgt voor een kwaliteitsvolle zorgverlening aan de bewoners. Een win-winsituatie voor alle betrokkenen.

Rond deze mooie samenwerking werd een filmpje gemaakt.

Wil je graag meer informatie over dit initiatief? Neem dan een kijkje op de website van WZC Witte Meren: https://wzcwittemeren.be/projecten/ of je kan altijd een e-mail sturen naar: directie@wzcwittemeren.be.

Met vriendelijke groeten,

Jan Smolders
Directie

Gerelateerde artikels

Studiereis ZorgGroep Antwerpen naar Helsinki en Estland: op bezoek bij "The Active Seniors Association" in Helsinki.
De Dennen kreeg bezoek van de Raad van Kinderen. Zij hebben zo hun ideeën over hoe zij het in de toekomst zouden willen aanpakken. Het werd een warme dag vol met open en eerlijke inzichten die in beeld werden gebracht.
Wat moet er in een ventilatieplan staan? Hoe maak je een ventilatieplan op? Deze leidraad helpt om een ventilatieplan op maat vorm te geven. WZC Nottebohm ging al aan de slag met de leidraad voor een ventilatieplan.
Nu de zomervakantie op zijn einde loopt, willen we al onze jobstudenten graag even bedanken voor hun waardevolle bijdrage gedurende deze vakantieperiode.
Dinsdag 23 mei was een feestelijke dag, het was namelijk de officiële opening van een nieuwe parel van een tuin! Geen gewone tuin, maar een DWAALtuin! 
De oude werkkledij van de medewerkers was aan vervanging toe. Om een huiselijker gevoel op de afdeling te creëren, werd voor een nieuwe tenue met warmere kleuren gekozen.